[<<]Og�oszenia

Konkurs Kulinarny w Karolewie

Ewa Rzepa, 2014-05-15 10:25:56

    W dniach 8-10 maja b.r. uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Mateusz Niedziela i Artur Szostak pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Elżbiety Sadury, uczestniczyli w Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym „Smaki Wsi” zorganizowanym przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie (koło Kętrzyna).

    Celem tego konkursu była m.in. konfrontacja umiejętności kulinarnych uczniów z różnych szkół i podnoszenie poziomu ich kształcenia zawodowego.W temacie „Potrawy z wiejskiej chaty – kategoria potrawy półmięsne”, drużyny 2-osobowe wykonywały w ciągu 90-ciu minut wybraną przez siebie potrawę regionalną, ocenianą przez 5-cio osobowe jury, z uwzględnieniem ustalonych kryteriów.

    Najlepsze trzy zespoły otrzymały statuetkę ZŁOTEJ PATELNI, a pozostałe zespoły zajęły równorzędne czwarte miejsce i otrzymały dyplomy oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez licznych sponsorów konkursu (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz okoliczne zakłady przemysłu spożywczego).

    Organizatorzy konkursu zapewnili też uczestnikom atrakcje turystyczne: rejs statkiem w Giżycku i zwiedzanie interesującego Parku Miniatur w Gierłoży.

    Nasz udział w konkursie był ciekawym i cennym doświadczeniem, także w zakresie przygotowania uczniów do egzaminu zawodowego.

Tekst i zdjęcia: Elżbieta Sadura

Zdjęcia

Wasze komentarze:

Nie ma jeszcze komentarzy. Mo�esz by� pierwszy.

Dodaj komentarz:

Autor:

token
designed by łukasz spaczyński. all right reserved. 2oo7.